Plastische chirurgie Genk

Buikwandcorrectie


Bij een buikwandcorrectie, ook wel abdominoplastie genoemd, willen we terug een strakkere, platte buik creëren. Onder andere na fors gewichtsverlies of na een zwangerschap, kan er een huidoverschot ontstaan, al dan niet in combinatie met een ‘verslapping’ door uitrekking (diastase) van de buikspieren. Dit kan helaas niet opgelost worden door middel van een bijkomend dieet of door extra te bewegen.

Tijdens de ingreep onder algemene verdoving wordt de overtollige huid en onderhuids vetweefsel ter hoogte van de buikwand verwijderd, via een incisie ter hoogte van de navel en bikinilijn. Indien nodig, kunnen de rechte buikspieren gelijktijdig ook weer dichter bij elkaar gebracht en verstevigd worden. Dit helpt bij het creëren van een mooie taille en een stevige, vlakkere buik. Door middel van liposuctie ter hoogte van de abdominale flanken, wordt het resultaat geoptimaliseerd.

Indien nodig, kunnen er wonddrains achtergelaten worden gedurende enkele dagen om het resterend wondvocht af te voeren. Deze zullen dagelijks verzorgd worden door de thuisverpleegkundige tot deze verwijderd mogen worden.

Hierbij dient te worden vermeld dat een buikwandcorrectie absoluut géén methode is om af te vallen.

Voorbereiding

  • Voor deze ingreep onder algemene verdoving dient u nuchter te zijn.
  • Een tijdige rookstop is erg belangrijk om wondhelingsproblemen te voorkomen.
  • Bij het nemen van bloedverdunners dient u deze tijdig te stoppen, bespreek dit zeker met de chirurg tijdens de raadpleging.

Postoperatief verloop

  • U dient gedurende 6 weken een buikband te dragen om het resultaat te optimaliseren. Op die manier gaat de huid beter samentrekken.
  • U mag gedurende 6 weken geen zware (sportieve) inspanningen leveren.
  • Het is erg belangrijk zo snel mogelijk na de ingreep te mobiliseren (binnen de pijngrenzen), dit om oa trombose te voorkomen.

Mogelijke complicaties


Zoals bij elke operatie, geeft deze ingreep een risico op bloeding, infectie of een verstoorde wondheling. Na een buikwandcorrectie is er nog een bijkomend risico op seroomvorming, dit extra onderhuids vocht dient soms aangeprikt en verwijderd te worden op de raadpleging.